Sal

Eenvoudig geld budgetteren en direct besparen

Goed omgaan met geld betekent weten waar je jouw geld aan uitgeeft. Alleen op die manier verkrijg je een goed inzicht in jouw bestedingen. En op het moment dat je hier inzicht in hebt dan kan je beter jouw geld budgetteren.


Eenvoudig veel geld uitgeven aan kleine zaken


Je zal er vaak versteld van staan hoeveel geld je aan bepaalde zaken uitgeeft. Een koffie hier, een broodje daar en ga zo maar door. Op maandbasis kan je op die manier al snel een paar honderd euro kwijt zijn. En dit aan zaken waarvan je eigenlijk dacht dat je hier helemaal niet zoveel geld aan uitgaf.


Budgetteren voor de vaste maandlasten


Naast deze kleine, weerkerende uitgaven heb je uiteraard maandelijkse kosten waar je gewoonweg niet omheen kunt. Je moet nu eenmaal ergens wonen dus je dient of huur of een hypotheek te betalen. Zaken zoals energie, internet en verzekeringen zijn ook zaken waar je niet omheen kunt. Daarnaast hebben we in Nederland het geluk dat iedereen in het bezit is van een ziektekostenverzekering. Dit dient echter wel betaalt te worden en wordt elk jaar weer een stukje duurder.


Daarom is het erg belangrijk om inzicht te hebben in wat deze vaste maandelijkse kosten zijn die je altijd dient te betalen. Want kun je jouw huur of energierekening niet op tijd betalen, dan kom je gegarandeerd in de problemen.


Maak jouw vaste lasten inzichtelijk


Wat ik persoonlijk doe is het inzichtelijk maken van deze vaste kosten. Op het moment dat het salaris binnenkomt stort ik direct dit bedrag op een aparte rekening. Daarna zorg ik ervoor dat ik deze bankrekening niet voor andere zaken gebruik. 


Op die manier weet ik zeker dat ik elke maand genoeg geld overhoudt om deze vaste kosten te betalen. Hiervoor het ik een bankrekening geopend bij Revolut. Deze bankrekening kan je geheel gratis openen dus je hoeft niet extra te betalen voor deze manier van budgetteren.

Stel budgetten vast voor zaken als boodschappen

Naast de bedragen die ik exact weet hoeveel deze maandelijks zijn, zet ik ook een bedrag apart voor zaken die noodzakelijk zijn, maar waarvan je niet precies weet hoeveel dit zal zijn. Dit is bijvoorbeeld voor de boodschappen en de brandstof voor de auto. Op die manier kan ik eenvoudig in de gaten houden hoeveel ik hier daadwerkelijk aan uitgeef.

Maak een spaarpotje voor onverwachte kosten

Het volgende wat ik doe is een vast bedrag per maand aan de kant zetten voor grotere, onverwachte uitgaven. Dit is een soort van spaarpotje waar ik op terug kan vallen indien noodzakelijk. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor een reparatie aan een wasmachine of tv. 

Bij dit bedrag reken ik ook een extra bedrag voor vervanging van apparatuur. Want een wasmachine of tv gaat natuurlijk niet eeuwig mee. En vervanging van deze apparatuur is over het algemeen behoorlijk kostbaar.

Het maandelijks vrij te besteden bedrag

Nadat ik al deze bedragen op aparte bankrekeningen heb gezet, waarvoor ik dus de app van Revolut gebruik, blijft er een bedrag over dat ik maandelijks vrij kan besteden. En dat geeft mijzelf een prettig gevoel. 

Op die manier hoef ik er niet over na te denken als ik bijvoorbeeld wil gaan uiteten of nieuwe kleding wil kopen of ik me dit zelf wel kan verantwoorden. Ik weet immers dat ik genoeg geld aan de kant heb gezet om te voorzien in de maandelijkse vaste kosten. 

Revolut heeft mij geholpen om mijn geld beter te budgetteren en op die manier hier op een verantwoorde manier mee om te gaan.

  Never miss a story from us, get weekly updates in your inbox.