Image

Er is de laatste jaren al veel veranderd binnen de bankwereld. In mijn opinie zal er echter nog veel meer gaan veranderen. De grote banken ondervinden steeds meer concurrentie van nieuwe online banken. 


Nieuwe online banken hebben het voordeel dat zij geen dure infrastructuur hebben. Dit is een probleem voor de banken die al jarenlang actief zijn. Vaak zijn de systemen waarmee zij werken verouderd en bezitten zij een infrastructuur die veel geld kost. 

Sluiting van bankkantoren

Dit is dan ook een van de redenen dat banken ertoe besluiten om steeds meer kantoren te sluiten. De kosten die dit met zich meebrengt zijn simpelweg te hoog. Deze kosten dienen dan weer te worden doorberekend aan de klanten, waardoor de concurrentiepositie onder druk komt te staan.


Een online bank zoals bunq heeft dit probleem niet. Doordat zij nog relatief nieuw zijn, is hun infrastructuur state of the art. Daarnaast komt ook nog dat er steeds minder mensen zijn die een bezoek brengen aan een bankkantoor. Het voordeel van het bezitten van een kantorennetwerk wordt dan ook steeds kleiner. Mensen willen goedkoop bankieren.

Het belang van geldautomaten

Contant geld dat in omloop is wordt ook steeds minder. Het overgrote gedeelte van de transacties wordt per pin of per mobiele telefoon afgerekend. Ook dit speelt in het voordeel van online banken. De noodzaak om naar een kantoor te kunnen gaan om op die manier geld te storten wordt ook steeds minder.


Op het gebied van pinautomaten hebben de banken inmiddels de handen ineen geslagen om de kosten te drukken.Door het lanceren van de geldmaat kunnen banken op dit gebied kosten besparen.


Vreemde valuta

De handel in vreemde valuta was en is een belangrijk inkomstenbron voor een bank. Doordat zij verdienen op de wisselkoers en daarnaast de volumes enorm hoog zijn, wordt hier veel geld mee verdient. Ook op dit gebied staan banken door online aanbieders sterk onder druk. Het versturen van geld via Wise is bijvoorbeeld vele malen goedkoper. 


Daarnaast bieden Wise en Wirex inmiddels ook een geheel gratis multicurrency rekening aan. Dit zal de valuta business van een bank nadelige gevolgen gaan opleveren. Zeker nu deze partijen zich ook meer en meer gaan richten op de zakelijke markt.


Jong en dynamisch

Een bank zoals bunq presenteert zichzelf als een jonge en dynamische bank, waarbij ook duurzaamheid een grote rol speelt. Dit spreekt met name de jonge generatie aan. Ook de app die hoort bij de bankrekening van bunq blinkt uit in functionaliteit en overzichtelijkheid. Aangezien de jongere generatie tegenwoordig het liefst alles regelt via een app, is dit ook een groot voordeel.


Grote banken hebben niet dit dynamische imago. Het is ook uitermate lastig om dit imago te veranderen.

Moneyou bankrekeningen

De ABN Amro heeft geprobeerd via Moneyou de concurrentie aan te gaan met de online banken zoals de N26, Revolut en bunq. Dit is echter niet geslaagd en inmiddels is Moneyou gestopt met het aanbieden van spaarrekeningen en betaalrekeningen. Dit geeft in mijn opinie aan dat het niet eenvoudig zal worden om op lange termijn de concurrentie te winnen van de digitale banken.