Een lening zonder BKR toetsing aanvragen

De wetgeving op het gebied van leningen is vrij strikt in Nederland. Het is wettelijk verplicht om een BKR toetsing uit te voeren bij het aanvragen van een lening. Zelfs voor het aanvragen van een kleine lening van een paar honderd euro geldt deze verplichting.

Geldverstrekkers zonder BKR toetsing zijn in Nederland dan ook niet te vinden.

De rol van het internet bij kleine leningen

Dat wil zeggen, er zijn geen Nederlandse bedrijven die een dergelijke lening verstrekken. Het is echter wel zo dat tegenwoordig, met het alsmaar toenemende belang van het internet, de grenzen niet altijd hard aan te wijzen zijn. Op die manier kunnen buitenlandse bedrijven, die deze verplichting van een kredietcheck niet hebben, toch actief zijn op de Nederlandse markt.

Want het is onmogelijk om voor de Nederlandse overheid voorwaarden op te leggen aan een buitenlands bedrijf. Vergelijk het met de online gokmarkt. Wettelijk gezien is dit nog steeds verboden in Nederland. Er zijn echter toch talloze websites waar je gewoon terecht kunt, indien je online wilt gokken. Dat gebeurd dan ook op grote schaal. Zo is het aantal online pokerspelers in Nederland behoorlijk hoog.

Je zou dit eventueel kunnen blokkeren, maar dan ga je in tegen het principe van het internet. Er dient dan censuur te worden toegepast op welke websites je wel mag bezoeken als Nederlander zijnde  en welke niet. En dat is natuurlijk iets wat niet past binnen een democratie.

Geldverstrekkers zonder BKR toetsing vindt je dan ook alleen online.

Waar zijn de geldverstrekkers zonder BKR toetsing gevestigd?

De bedrijven waar je als Nederlander terecht kunt voor een kleine lening, in de vorm van een minilening of flitskrediet, zijn gevestigd in Finland en Engeland. Op de websites van Saldodipje en Ferratum kan je als Nederlander zijnde zonder problemen terecht om snel een kleine lening af te sluiten. Beide websites zijn zelfs in het Nederlands.

Het voordeel van het achterwege blijven van een BKR toetsing

Het voordeel zit hem er vooral in dat je op deze manier sneller over geld kan beschikken. De doorlooptijd van de aanvraag tot het moment van goedkeuring wordt ingekort omdat er niet extern om informatie hoeft te worden gevraagd.

Daarnaast kan je ook goedkeuring krijgen voor een lening indien je in het bezit bent van een negatieve BKR codering.

De nadelen van een lening zonder een BKR toetsing

Het BKR register is niet voor niets in het leven geroepen. Het doel van een dergelijk register is om te voorkomen dat mensen in de financiële problemen terecht komen. Hierbij geldt er een verzorgingsplicht voor de verstrekker van een krediet.

Op basis van de informatie die zij ter beschikking hebben dient er een financieel advies te worden verstrekt aan degene die een lening aanvraagt. 

Deze plicht geldt niet wanneer je online een minilening afsluit. Je bent dus op jezelf aangewezen om te beoordelen of je instaat bent aan de verplichtingen voortvloeiend uit een lening te voldoen.

Een ander nadeel is de hoge rente die je dient te betalen. Deze is aanzienlijk hoger dan dat je een lening met een BKR toetsing afsluit.

  Never miss a story from us, get weekly updates in your inbox.